El refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera obre les portes al públic

Es tracta d'un dels més llargs construïts a Barcelona durant la Guerra Civil i es conserva en molt bon estat

Foto del Refugi de la Guerra Civil / Autor: Maxi Jiménez

Per: Adrián Santos, Luka Labadze i Maxi Jiménez

El refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera és dels més grans que es van construir durant la Guerra Civil, ja que té fa 88 metres quadrats i disposa de quatre galeries. No obstant, fins aquest Nadal no s’ha pogut visitar. Segons David Vallverdú Martin, dinamitzador del Centre Cívic Torre de La Sagrera, les raons d’això són les següents: “Primer de tot, que l’edifici no va ser comprat per l’Ajuntament fins el 2017. Abans, havia sigut una licoreria durant molts anys, després va quedar buit i es va anar fent malbé, es va emplenar de graffitis i el van ocupar dues vegades i llavors van tapiar l’edifici i ningú va poder entrar al refugi. Va ser a partir d’una reivindicació veïnal reclamant aquest edifici històric que finalment l’Ajuntament el va comprar i en van fer un equipament públic. Quan aquest va obrir molta gent de molta edat va començar a dir que havien estat allà a la Guerra Civil, al refugi que hi havia, i llavors ja es va veure clar que a la Torre de la Sagrera hi havia un refugi, tot i que no el van trobar fins que van fer unes obres al carrer de Berenguer de Palou al 2019-20. Un senyor va entrar, va fer un forat i va trobar el refugi”.

Grafitis de l'época de la Guerra Civil

Graffitis de l’època de la Guerra Civil

L’estiu del 2024 es van començar a fer obres i a reformar el refugi, però fins a inicis d’aquest any no es va obrir públicament, tot i que la premsa ja ho anunciava des del passat mes de març. Vallverdú explica per què aquest procés ha sigut tan lent:  “Just quan estàvem fent les obres va caure molta pluja i drenar l’aigua costa. Per això només a partir del gener hem pogut obrir al públic”. L’encarregat de tot el procés ha sigut el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona, que va revisar que es poguessin fer obres al refugi. Després es va fer un concurs públic, on es van presentar moltes empreses, per veure qui s’encarregaria de gestionar-lo i va ser la federació de Torre de la Sagrera qui va guanyar el concurs.

Lloc ons es va descobrir que hi havia un refugi

Imatge del lloc on van trobar que hi havia un refugi de la Guerra Civil

Una dada curiosa del refugi és que encara té una bombeta del 1930 que funciona. A més, durant els treballs de restauració també s’hi va trobar una manguera en perfecte estat. 

Letrina original del refugi, en perfecte estat

La inauguració es va fer el 17 de gener de 2025, més tard del que es volia fer: “Anàvem a obrir al desembre però al final vam obrir el 17 de gener, que es quan es va inaugurar i les persones van poder visitar gratuïtament el refugi, a les portes obertes. Vam obrir les inscripcions per apuntar-se a la visita i es van acabar en 24h, així que vam veure que hi havia molt interès per aquest refugi”, segueix explicant David Vallverdú.

Passadis del Refugi de la Guerra Civil

Passadis del refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera

Des de llavors, la visita al refugi està sent un èxit, rebent gran quantitat de trucades de gent que vol entrar, tanta que molts cops no hi ha espai per tothom que ho demana. Com comenta Vallverdú, “fins i tot amics dels treballadors demanen baixar i convèncer-nos que els deixem visitar el refugi almenys 10 minuts”.