El Liceu i l’Institut l’Alzina col·laboren en la realització d’una òpera

El projecte consisteix a muntar 'El monstre del laberint' per acostar la música i l’art als estudiants

Imatge del Liceu del curs 2023-2024

Fet per: Daniel Deng i Eric Gallego

Des de l’inici del curs 2024-2025, el Gran Teatre del Liceu i l’Institut l’Alzina, juntament amb d’altres centres educatius de Barcelona, estan col·laborant en un projecte on els alumnes participaran en la producció i representació d’una òpera anomenada El monstre del laberint. Com comenta Montse Navarro, professora de llengua i cultura clàssiques del centre i docent integrant del projecte, aquest vol acostar l’òpera als joves i donar-los l’oportunitat de viure una experiència única en el món de la música. Aquest és el segon curs en què l’Alzina participa en aquest projecte.

Com s’explica a la pàgina web del Gran Teatre del Liceu, El Monstre del Laberint és una òpera de Jonathan Dove inspirada en el mite clàssic de Teseu i el Minotaure. La proposta teatral, signada per Paco Azorín, estableix un paral·lel entre el viatge que emprenen els joves de la mítica Atenes i el periple diari de centenars de persones que se submergeixen al mar Mediterrani a la recerca d’una vida més digna. El Monstre del Laberint pretén ser una producció col·lectiva en què centenars de joves de diferents instituts i centres educatius comparteixin escenari amb professionals de l’àmbit de la música i les arts escèniques.

Els coordinadors del projecte per part del part de l’Alzina i del Liceu expliquen que aquest projecte és una gran oportunitat per a molts estudiants, ja que podran actuar en un teatre tan famós com el Liceu, un lloc on normalment només actuen cantants professionals. Els alumnes de 1r a 4t d’ESO i batxillerat que estan apuntats a optatives com Cultura Clàssica o Música formaran part del cor de l’òpera. Els assaigs (alguns dels quals tindran lloc al mateix Liceu) començaran després de les vacances de Nadal, i la representació final serà el 26 de maig de 2025.

Els estudiants es divideixen en tres cors: el cor de nens (1r i 2n d’ESO), el cor d’adults (3r i 4t d’ESO amb el professorat) i el cor de joves (batxillerat). Tots ells aprendran les cançons de memòria i també hauran de treballar els moviments escènics per preparar-se per a les actuacions.

Aquest projecte, en el qual també hi participa el Consorci d’Educació de Barcelona, va començar l’octubre passat amb dues sessions inicials de formació al Liceu. Hi participen diversos docents, com la professora de música Virginia Patterson, que coordina el projecte des de l’Institut l’Alzina. També n’hi ha d’altres involucrats, com Esther Ruiz, Oscar Sagués i Oriol Casals.

Per als estudiants, actuar en un teatre tan famós com el Liceu és una oportunitat que molts només podran viure una vegada a la seva vida, explica Montse Navarro: “Aquest tipus de projectes els permet veure la música i l’art d’una manera diferent, molt més profunda i real”, continua.

Encara que no tots els alumnes de l’Alzina hagin participat en el projecte, el teatre estarà obert perquè els altres estudiants facin d’espectadors, juntament amb les seves famílies, oferint una experiència educativa única.

En resum, la col·laboració del Liceu amb l’Institut Alzina és un clar exemple que les escoles i centres d’educació poden oferir oportunitats als joves en el món de la cultura i l’art, creant memòries que els acompanyaran tota la vida, finalitza Navarro.